piątek, 5 kwietnia 2019

CIASTECZKA JAJECZKA Z LEMON CURD




Urocze ciasteczka jajeczka będą w tym roku ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Przełożone orzeźwiającym słodko-kwaśnym kremem cytrynowym wniosą radosny powiew słonecznej wiosny. 

Składniki na 15 ciastek:
  • 180 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
Lemon curd:
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Ciasteczka: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli, zimne posiekane masło i żółtko. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka w kształcie jajek. W połowie ciastek robimy mniejsze kółka na „żółtka”. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 7 – 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Lemon curd: Cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy. Jajko i żółtko miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny, aby bardziej zgęstniał. 

Wykonanie: Ciasteczka z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka bez dziurki smarujemy schłodzonym kremem cytrynowym i od góry przyklejamy ciasteczka z dziurką.

4 komentarze: