Urocze ciasteczka jajeczka będą w tym roku ozdobą naszego
wielkanocnego stołu. Przełożone orzeźwiającym słodko-kwaśnym kremem cytrynowym
wniosą radosny powiew słonecznej wiosny.
- 180 g mąki
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 70 g masła
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 50 g masła
- cukier puder do oprószenia
Ciasteczka: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy
szczyptę soli, zimne posiekane masło i żółtko. Składniki siekamy, a następnie
energicznie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i
wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na
grubość 3 mm i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka w kształcie jajek. W
połowie ciastek robimy mniejsze kółka na „żółtka”. Ciastka układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 7 – 8 minut w piekarniku rozgrzanym
do 1800C. Studzimy.
Lemon curd: Cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy.
Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok
wyciskamy. Jajko i żółtko miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy
na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła
dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym
ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się
zagotować!). Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny, aby bardziej
zgęstniał.
Wykonanie: Ciasteczka z dziurką oprószamy cukrem
pudrem. Ciasteczka bez dziurki smarujemy schłodzonym kremem cytrynowym i od
góry przyklejamy ciasteczka z dziurką.
ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda!
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić takie bardziej nowoczesne i nietypowe śniadanie wielkanocne. Idealnie mi takie ciasteczka pasują:)
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuń