Aby wielkanocny żurek prezentował się odświętnie podaję go w
chlebowych miseczkach, które po wyjedzeniu pysznego środka również można ze
smakiem zjeść. Jeśli przeraża was ogrom pracy w świąteczny poranek można je
upiec nawet kilka dni wcześniej i zamrozić, a po rozmrożeniu wydrążyć i zapiec
wysmarowane masłem – będą jak świeże.
- 600 g mąki pszennej
- 17 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- 50 g stopionego masła + 1 łyżka
Drożdże rozcieramy z cukrem i 50 ml letniej wody. Odstawiamy
na 15 minut w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę
wody, sól, masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy sprężyste, gładkie ciasto.
Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką. Delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części, ujmując z każdej
porcję ciasta wielkości małej łyżeczki. Formujemy 3 okrągłe chlebki, układamy
je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, a na górze doklejamy
kuleczki z odłożonego ciasta (po wyrośnięciu chlebki nie mogą się ze sobą stykać).
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte chlebki pieczemy ok. 30 minut
w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1900C ( lub do 2100C
bez termoobiegu, z opcją grzania góra-dół). Powinny się mocno zarumienić. Po
wyjęciu z piekarnika, wciąż ciepłe, smarujemy przy pomocy pędzelka roztopionym
masłem. Dzięki temu skórka nabierze połysku.
Przed podaniem: Z wystudzonych chlebków odcinamy
górną część z kuleczką na pokrywkę. Z wnętrza wydrążamy miąższ pozostawiając
ścianki grubości ok. 1 – 1,5 cm. Całe wnętrze smarujemy roztopionym masłem
(zużyjemy ok. 30 g masła) i zapiekamy 10 minut w temperaturze 2000C.
Lekko studzimy i napełniamy żurkiem.
Fajny patent z tym zapiekaniem z masłem :) Gdyby nie to, że uwielbiam wyjadać ciepły środek z chleba to pewnie bym z niego skorzystała :D
OdpowiedzUsuńCudeńka :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy żur jaki jadłem, był właśnie z takiego chlebka ;)
OdpowiedzUsuń