środa, 17 kwietnia 2019

MAZUREK CYTRYNOWY




Mazurek ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym jest idealnym ciastem wielkanocnym. Lekki i radosny, a przy tym orzeźwiający i niezwykle pyszny. Nie wymaga żmudnych dekoracji, aby pięknie się prezentować – wystarczą beziki i kilka kropel lukru. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Krem cytrynowy – lemon curd:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
Dodatkowo:
  • małe bezy do dekoracji
  • lukier z cukru pudru

Kruche ciasto: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na okrąg nieco większy od średnicy tortownicy. Wycinamy okrąg, który układamy na dnie blaszki, a z resztek ciasta formujemy cienki wałek wylepiając nim rand dookoła. Dno ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będzie gotowe kiedy brzeg zacznie się lekko rumienić.

Krem cytrynowy – lemon curd: Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy i przecieramy przez gęste sitko, aby uzyskać większą gładkość kremu.

Wykonanie: Przestudzony spód kruchego ciasta smarujemy gruba warstwą kremu cytrynowego (nadmiar kremu można przechować w lodówce i użyć np. do przełożenia kruchych ciasteczek). Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bezikami i lukrem z cukru pudru. 

2 komentarze:

  1. Jak nie przepadam za mazurkami, tak taki cytrynowy bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to był szał na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń