Klopsiki w sosie chrzanowym to nietypowy pomysł na podanie
białej kiełbasy. Sprawdzą się na wielkanocnym śniadaniu lub jako danie obiadowe
podane z ziemniakami. Przygotowuje się je ekspresowo!
- 4 surowe, białe kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 200 ml lekkiego bulionu
- 50 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- świeży szczypiorek
Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i formujemy z jej masy
niewielkie klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju do delikatnego
zrumienienia z wszystkich stron.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając
podsmażamy ją do złocistego koloru. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszając
wlewamy bulion. Dodajemy chrzan i śmietanę. Zagotowujemy i przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Dodajemy klopsiki i podgrzewamy razem 5 minut. Przed
podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
pyszne, smakowity sos:)
OdpowiedzUsuńidealny obiad na święta :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować jeszcze przed świętami, a dokładniej dziś w porze obiadowej! :)
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla zwykłej kiełby na święta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj na obiad. Sztos! Na pewno nieraz jeszcze powtórzę :)
OdpowiedzUsuń