piątek, 19 kwietnia 2019

BABECZKI WIELKANOCNE




Nasze ulubione muffinki marchewkowe przekształciłam na wersję wielkanocną, ze śmietankowo-orzechowym gniazdkiem, na którym pięknie prezentują się kolorowe jajeczka. 

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 większe marchewki (ok. 1 ½ szklanki tartej)
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • cukrowe jajeczka czekoladowe

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i kakao. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem i olejem. Dosypujemy suche składniki i marchewkę. Mieszamy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i masło orzechowe. Miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskamy tworząc dekoracyjne stożki na każdej babeczce. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami. 

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają :) Też planuję zrobić muffiny marchewkowe, ale dopiero w sobotę wieczorem, bo jest to ten smak, który u mnie w domu nie doczekuje nawet pełnego ostygnięcia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby zwykła dekoracja, ale od razu babeczka lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń