Nasze ulubione muffinki marchewkowe przekształciłam na
wersję wielkanocną, ze śmietankowo-orzechowym gniazdkiem, na którym pięknie
prezentują się kolorowe jajeczka.
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 2 większe marchewki (ok. 1 ½ szklanki tartej)
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
- cukrowe jajeczka czekoladowe
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą,
cynamonem i kakao. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem i olejem.
Dosypujemy suche składniki i marchewkę. Mieszamy do połączenia. Ciastem
napełniamy foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder i masło orzechowe. Miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego
z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskamy tworząc dekoracyjne stożki na
każdej babeczce. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami.
Pięknie wyglądają :) Też planuję zrobić muffiny marchewkowe, ale dopiero w sobotę wieczorem, bo jest to ten smak, który u mnie w domu nie doczekuje nawet pełnego ostygnięcia :D
OdpowiedzUsuńNiby zwykła dekoracja, ale od razu babeczka lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuń