poniedziałek, 8 kwietnia 2019

ZAKWAS NA ŻUREK




Wielkanocny żurek najlepszy jest na domowym zakwasie. Nastawiam go tydzień przed świętami, a reszta robi się już sama. Trzeba tylko pamiętać, aby fermentującą zawartość słoika chociaż raz dziennie przemieszać drewnianą łyżką.

  • 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 typ
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 700 ml przegotowanej, letniej wody

Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy obrane i rozgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą i mieszamy. Słoik przykrywamy gazą (konieczny jest dostęp powietrza) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 dni (np. na zacieniony blat w kuchni). Mieszamy co najmniej jeden raz każdego dnia. Zakwas będzie gotowy kiedy zacznie pachnieć kwasem. Po tym czasie można go już bezpośrednio dodawać do zupy, lub przelać do butelki, ewentualnie szczelnie zamknąć słoik i przechowywać w lodówce.

4 komentarze:

  1. z nieba mi spadasz z tym przepisem :) od zawsze posiłkowałam się kupnym zakwasem, ale chciałabym w końcu zrobić swój.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedługo święta i nie wyobrażam sobie ich bez żurku. Niebawem więc przetestuje twój przepis. Dzięki za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, żurek to zdecydowanie obowiązkowa pozycja na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zakwas zrobiony i czeka na święta :)

    OdpowiedzUsuń