piątek, 10 maja 2019

KARKÓWKA Z GRILLA




Co najchętniej grillujemy? Oczywiście karkówkę! Dobrze zamarynowana będzie soczysta i aromatyczna. Najprostszą marynatę przygotowuję trochę „na oko” dodając ulubionych przypraw, które zawsze mam pod ręką. Minimum wysiłku, trochę cierpliwego czekania (bo czym dłużej mięsko „posiedzi” w marynacie tym lepiej) i można wrzucać na ruszt.

  • 1 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań z grilla
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Karkówkę kroimy w cienkie plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem (czym cieńsza, tym szybciej dosmaży się na grillu). Pozostałe składniki łączymy i mieszamy. Marynatą nacieramy plastry mięsa i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc lub dłużej). Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym grillu do zrumienienia z obu stron.


4 komentarze: