Puszysty biszkopt z kokosem i rabarbarem to ciasto z wyglądu
niepozorne, a zachwycające smakiem. Delikatne i lekkie jak obłoczek, ze
słodyczą przełamaną kwaskowatym rabarbarem. Robi się je szybko i łatwo, w
środku tygodnia, na codzienny deser.
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g rabarbaru
- ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na
sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z wiórkami kokosowymi wsypujemy do
masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy
pomocy szpatułki. Dodajemy rabarbar obtoczony mąką ziemniaczaną i jeszcze raz
delikatnie mieszamy, aby równo rozłożyły się w cieście.
Masę przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 26
cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i
smarujemy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Sama nazwa "puszek kokosowy" sprawia, że muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjak coś ma rabarbar i kokos to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWczoraj po południu upiekłam z myślą, że będziemy mieć ciasto na niedzielę. Jest południe a ciasta już nie ma. Pyszne i lekkie <3
OdpowiedzUsuńWypróbowany i zapisany. Naprawdę uwielbiam rabarbar, a połączenie z kokosem jest cudowne
OdpowiedzUsuń