czwartek, 30 maja 2019

TORT EMOTKA NA DZIEŃ DZIECKA




Dzień Dziecka proponuję uczcić tortem, który spodoba się wszystkim dzieciom – z cukrową buźką popularnej Emotki. Wewnątrz ukryłam plasterki bananów i krem kajmakowy, a żeby nie było za słodko, dla kontrastu dodałam dżemu porzeczkowego. Taki torcik wywołuje uśmiech już od samego patrzenia! Nadmiar żółtej masy cukrowej wykorzystałam do ozdobienia zrobionych przy okazji babeczek.

Biszkopt o średnicy 21  cm:
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem kajmakowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 banany
  • sok z cytryny
Krem maślany:
  • 200 g masła
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
Masa cukrowa:
  • 600 g cukru pudru
  • 80 g glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • barwniki spożywcze: żółty, czarny i czerwony

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 - 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na trzy blaty. 

Krem kajmakowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Krem maślany: Miękkie masło miksujemy z masą kajmakową, aż nabierze gładkości i puszystości.

Wykonanie: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy połową dżemu, układamy plasterki banana i wykładamy połowę kremu kajmakowego. Układamy drugi blat biszkoptu, smarujemy pozostałym dżemem, układamy pozostałe plasterki banana i wykładamy resztę kremu kajmakowego. Delikatnie dociskamy trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu maślanego. Tort schładzamy w lodówce.

Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę oraz olej i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy. Cukier puder przesiewamy i porcjami dodajemy do płynnej żelatyny z glukozą, mieszając, a następnie zagniatając do momentu uzyskania plastycznej masy. Odrywamy dwa niewielkie kawałki masy na okulary i usta i zagniatamy odpowiednio z barwnikiem czarnym i czerwonym. Do pozostałej masy dodajemy barwnik żółty, przekładamy ją na blat obficie oprószony cukrem pudrem i rozwałkowujemy na kształt dużego okręgu. Następnie delikatnie przenosimy na tort, dociskając i wygładzając powierzchnie. Nadmiar masy u dołu odcinamy. Z czarnej rozwałkowanej masy wycinamy okulary, a z czerwonej usta. Doklejamy je do tortu smarując od spodu niewielką ilością kremu maślanego. Tort przechowujemy w lodówce.

4 komentarze:

  1. Mega plus za kreatywność. Na pewno się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na dekorację. Prosty i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. samo czytanie listy składników mnie zasłodziło. musi być przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń