poniedziałek, 3 czerwca 2019

DŻEM TRUSKAWKOWO-BANANOWY




Nasze rodzime truskawki świetnie komponują się z owocami egzotycznymi. W połączeniu z bananem tworzą pyszny, słodki i bardzo aromatyczny dżem. Jego zapach uwodzi już w czasie przygotowywania, aby zimą powrócić wraz z ciepłym wspomnieniem o lecie. 

Składniki na 5 – 6 słoików o pojemności 250 ml:
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg bananów bez skórki
  • 0,5 kg cukru żelującego 2:1
  • sok z 1 dużej cytryny

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut, aby wytwarzający się sok częściowo odparował. Banany kroimy w cienkie plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy do częściowo rozgotowanych truskawek i gotujemy razem kolejne 15 minut. Wsypujemy cukier żelujący i cały czas mieszając gotujemy 3 – 5 minut od momentu wrzenia. Gorący dżem przekładamy do słoików i natychmiast zakręcamy. Po ostygnięciu sprawdzamy czy wszystkie zakrętki mają wklęsłe środki i wynosimy do spiżarni. 

3 komentarze:

  1. Truskawka i banan to połączenie idealne. Koniecznie muszę wypróbować, bo nigdy nie jadłam dżemu o takim smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne. Chętnie spróbuję z pektynami i bez cukru bo banan wydaje mi się wystarczająco słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę pojąć dlaczego wcześniej nie wpadłam na takie połączenie w dżemie :O

    OdpowiedzUsuń