Nasze rodzime truskawki świetnie komponują się z owocami
egzotycznymi. W połączeniu z bananem tworzą pyszny, słodki i bardzo aromatyczny
dżem. Jego zapach uwodzi już w czasie przygotowywania, aby zimą powrócić wraz z
ciepłym wspomnieniem o lecie.
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg bananów bez skórki
- 0,5 kg cukru żelującego 2:1
- sok z 1 dużej cytryny
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze
kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu, od
czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut, aby wytwarzający się sok częściowo
odparował. Banany kroimy w cienkie plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
Dodajemy do częściowo rozgotowanych truskawek i gotujemy razem kolejne 15
minut. Wsypujemy cukier żelujący i cały czas mieszając gotujemy 3 – 5 minut od
momentu wrzenia. Gorący dżem przekładamy do słoików i natychmiast zakręcamy. Po
ostygnięciu sprawdzamy czy wszystkie zakrętki mają wklęsłe środki i wynosimy do
spiżarni.
Truskawka i banan to połączenie idealne. Koniecznie muszę wypróbować, bo nigdy nie jadłam dżemu o takim smaku
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Chętnie spróbuję z pektynami i bez cukru bo banan wydaje mi się wystarczająco słodki ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę pojąć dlaczego wcześniej nie wpadłam na takie połączenie w dżemie :O
OdpowiedzUsuń