poniedziałek, 10 czerwca 2019

SERNIK Z OREO I CZEKOLADĄ




Serniki, czekolada, ciasteczka oreo – to słodkości, które u nas w domu cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Skomponowałam z nich więc jeden „wypasiony” sernik, bardzo wilgotny, na ucieranym cieście i z grubą warstwą czekolady na górze. Ciasteczka oreo dodane do masy serowej są miękkie i stapiają się z całością, a te na górze zachowały przyjemną chrupkość. Bardzo nam smakowała taka kombinacja!

Spód:
  • 125 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki maki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietanki 30%
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 10 ciastek oreo
Polewa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 ciastek oreo

Spód: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy 1 jajko i połowę mąki z kakao, miksujemy. Dodajemy drugie jajko, resztę mąki z kakao oraz śmietankę. Miksujmy i wykładamy równą warstwą na dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

Masa serowa: Jajka krótko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce mielonego twarogu, a na koniec śmietankę i proszek budyniowy. Masę wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ciastka oreo łamiemy na 4 części i równomiernie rozkładamy na masie serowej, delikatnie je w nią wciskając. Pieczmy 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Czekolady drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia i zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Równomiernie rozprowadzamy po powierzchni sernika i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. Sernik przechowujemy w lodówce.

9 komentarzy: