Siekane mięso drobiowe z dodatkiem musztardy i przypraw jest
bardzo soczyste i aromatyczne. To prosty i oryginalny pomysł na danie obiadowe
dla całej rodziny. A jeśli zostanie coś z obiadu, to takie kotleciki dobrze
smakują też na kanapce. Polecam!
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki musztardy
- 100 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, musztardę, ser starty na dużych
oczkach tarki, sos sojowy, ocet jabłkowy i słodka paprykę. Całość dobrze
mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 1
godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy
niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy porcje ciasta, formując płaskie kotlety
(można je też uformować dłońmi maczanymi w zimnej wodzie). Smażymy na rumiano z
obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jak jest musztarda to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuńMusztarda jest też świetnym dodatkiem do mięsa mielonego, np na kotlety. Polecam.
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Pycha :)
OdpowiedzUsuńHit na niedzielnym obiedzie. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń