środa, 12 czerwca 2019

MUSZTARDOWE KOTLETY DROBIOWE




Siekane mięso drobiowe z dodatkiem musztardy i przypraw jest bardzo soczyste i aromatyczne. To prosty i oryginalny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. A jeśli zostanie coś z obiadu, to takie kotleciki dobrze smakują też na kanapce. Polecam!

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, musztardę, ser starty na dużych oczkach tarki, sos sojowy, ocet jabłkowy i słodka paprykę. Całość dobrze mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy porcje ciasta, formując płaskie kotlety (można je też uformować dłońmi maczanymi w zimnej wodzie). Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.

5 komentarzy:

  1. Jak jest musztarda to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musztarda jest też świetnym dodatkiem do mięsa mielonego, np na kotlety. Polecam.
    Smacznie pozdrawiam:)
    http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Hit na niedzielnym obiedzie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń