środa, 5 czerwca 2019

PIERŚ KURCZAKA ZAPIEKANA POD PIECZARKAMI




Pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką z pieczarek i sera to danie szybkie i proste, a smakuje i wygląda na tyle elegancko, że można je podać nawet na uroczysty obiad. Polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy razem na rozgrzanym oleju, do lekkiego zezłocenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy poziomo na 4 płaskie sznycle. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek mięsa wykładamy sporą porcję pieczarek i posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki.  Zapiekamy 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, bez przykrycia.  


3 komentarze:

  1. Kurczak, pieczarki, ser i natka. Nie ma lepszego połączenia jak dla mnie :) Tylko duuużo natki żeby było ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne danie, tylko nie dodaję pietruszki. Koniecznie muszę wypróbować taką opcję, bo uwielbiam natkę

    OdpowiedzUsuń