Pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką z pieczarek i sera
to danie szybkie i proste, a smakuje i wygląda na tyle elegancko, że można je
podać nawet na uroczysty obiad. Polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w
plasterki. Podsmażamy razem na rozgrzanym oleju, do lekkiego zezłocenia.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę
pietruszki i mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy poziomo na 4 płaskie sznycle. Mięso
lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy do
zrumienienia na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na każdy kawałek mięsa wykładamy sporą porcję pieczarek i posypujemy serem
startym na dużych oczkach tarki.
Zapiekamy 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, bez
przykrycia.
Kurczak, pieczarki, ser i natka. Nie ma lepszego połączenia jak dla mnie :) Tylko duuużo natki żeby było ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne danie, tylko nie dodaję pietruszki. Koniecznie muszę wypróbować taką opcję, bo uwielbiam natkę
OdpowiedzUsuń