wtorek, 18 czerwca 2019

BISZKOPT Z CZEREŚNIAMI W GALARETCE




Najprostsze ciasta bywają najsmaczniejsze. Biszkopt z owocami w galaretce to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. W sezonie robię je na zmianę z wszystkimi słodkimi owocami, choć właśnie z czereśniami lubię je najbardziej.

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 g czereśni
  • bita śmietana do dekoracji

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce, do czasu aż zaczną tężeć. W tym czasie drylujemy czereśnie i układamy je na biszkopcie. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany. 

6 komentarzy:

  1. Hmm, często robię ciasta z wiśniami, a czereśnie jakoś kompletnie nie przychodziły mi do głowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię do tego własną galaretkę czereśniową. Będzie takie kombo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to przepysznie! Trzeba znajdować takie desery z czereśniami, te szybko się kończą

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń