czwartek, 27 czerwca 2019

SERNIK CAPPUCCINO Z CZEREŚNIAMI




Letni, lekki sernik z czereśniami pięknie się prezentuje i bosko smakuje. Nie trzeba go nawet zbyt mocno zachwalać, bo już od samego patrzenia ślinka cieknie. 

Spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 50 g herbatników kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 800 g czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia

Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy i śmietankę, a na koniec przestudzoną kawę rozpuszczoną razem z cynamonem w 3 łyżkach gorącej wody. Kiedy składniki się połączą masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. 

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy wypestkowane czereśnie, mieszamy i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na galaretkę z czereśniami. Oprószamy kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję sam sernik cappuccino jak i opcję z czereśniami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda. Nie wiem jakim cudem wychodzą Ci zawsze takie równe kawałki, ale robią mega wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Te Twoje serniki to zawsze strzał w dziesiątkę. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń