piątek, 7 czerwca 2019

MANNOWIEC Z TRUSKAWKAMI




Mannowiec z truskawkami w galaretce to pyszny, orzeźwiający i zdrowy deser. Można go przygotować, tak jak ja, na kruchym cieście, lub całkowicie pominąć etap pieczenia i na spód położyć herbatniki lub biszkopty. 

Ciasto kruche:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 150 g masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa z kaszy manny:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Kruche ciasto: Formę o wymiarach 22 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto, wylepiamy nim dno formy i gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 15 - 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Studzimy.

Warstwa z kaszy manny: Mleko zagotowujemy z przeciętą laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Kiedy zacznie wrzeć laskę wanilii wyciągami i mieszając wsypujemy kaszę manną. Zmniejszamy ogień i często mieszając gotujemy ok. 5 minut. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puch (jeśli nie gotowaliśmy mleka z laską wanilii dodajemy ekstrakt waniliowy). Cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny. Masę wykładamy na kruchy spód i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzącej wody i studzimy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na warstwie z kaszy manny i zalewamy zaczynającą tężeć galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

5 komentarzy:

  1. Kasza manna to moja miłość, więc z pewnością wypróbuję przepis. Ciasto musi być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej głowie smakuje genialnie. Zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa alternatywa dla kremu maślanego albo budyniowego w takim cieście z truskawkami i galaretką. Zdecydowanie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę mannę w deserach :)

    OdpowiedzUsuń