poniedziałek, 24 czerwca 2019

ROLADKI SCHABOWE Z KALAREPĄ




Kalarepa najsmaczniejsza jest wczesnym latem – miękka, jędrna i pełna smaku. Nauczyłam się wykorzystywać w daniach kalarepę w całości, wraz z łodygami i liśćmi, w których skrywają się najcenniejsze składniki odżywcze. W ten sposób nic się nie marnuje, a moja rodzina otrzymuje pyszny i zdrowy obiad.

  • 8 plastrów schabu
  • 1 kalarepa z liśćmi
  • 5 - 10 dag boczku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Kalarepę dzielimy na bulwę, liście i łodygi. Bulwę obieramy i kroimy w słupki. Łodygi kroimy w cienkie talarki, a liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1 – 2 minuty, aby zmiękły, a następnie wyjmujemy i studzimy. Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy połową łyżeczki musztardy, układamy liście z kalarepy (małe w całości, duże przekrojone na pół), a następnie po 2 słupki kalarepy i paski boczku. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu roladek szklimy cebulę pokrojoną w drobną kotkę. Dodajemy łodygi kalarepy i mieszając smażymy 3 – 4 minuty. Zalewamy szklanką wody i przelewamy do roladek. Dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości mięsa. Gotowe roladki wyjmujemy na ogrzany półmisek, a sos blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i mieszamy z drobno posiekanym koperkiem. Podajemy do roladek.

3 komentarze:

  1. Kalarepa to dla mnie smak dzieciństwa i mam wrażenie, że bardzo niedoceniane warzywo. Chętnie wypróbuję takie roladki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamienię schab na kurczaka, bo nie przepadam za wieprzowiną, ale na pewno wypróbuję. Smakowicie się prezentują te roladki :)

    OdpowiedzUsuń