Od dołu nieco cięższy, pieczony sernik na spodzie
herbatnikowym, a od góry lekka i orzeźwiająca pianka rabarbarowo-truskawkowa oraz
soczysty mus z truskawek. Kwintesencja wiosennych smaków w optymistycznych
kolorach. Baaaardzo nam smakował!
- 200 g kakaowych herbatników
- 40 g roztopionego masła
- 750 g zmielonego twarogu na sernik
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 250 g rabarbaru
- 100 g truskawek
- ½ szklanki cukru
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- ½ szklanki wrzątku
Spód: Herbatniki mielimy i łączymy z roztopionym
masłem. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wysypujemy na
dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, dociskamy i podpiekamy
10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Sernik: Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując
stopniowo dodajemy po łyżce twarogu, a na koniec wsypujemy proszek budyniowy.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 55 minut w temperaturze 1800C
(bez termoobiegu). Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim aż do
przestudzenia.
Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Rabarbar obieramy i
kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do
momentu, aż zacznie się rozpadać. Dorzucamy odszypułkowane i pokrojone
truskawki. Gotujemy do momentu aż owoce się rozgotują, lub miksujemy wszystko
blenderem na jednolitą masę. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Około pół szklanki
ubitej śmietany odkładamy do dekoracji, a do pozostałej dodajemy przestudzony
mus z rabarbaru i truskawek oraz żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej
wody. Masę wylewamy na sernik. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w
½ szklanki wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus.
Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wylewamy na piankę
rabarbarowo-truskawkową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną.
Chcąc zrobić sernik z całego 1kg jakie ilości pozostałych składników, należy dodać dwa budynie czy może dodatkowo mąkę ziemniaczaną? Z góry dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNa 1 kg twarogu proszę dodać 4 lub 5 jajek, w zależności od ich wielkości, 1 szklankę cukru, 1 budyń waniliowy oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam :)
Usuń