poniedziałek, 8 czerwca 2015

SERNIK Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI




Od dołu nieco cięższy, pieczony sernik na spodzie herbatnikowym, a od góry lekka i orzeźwiająca pianka rabarbarowo-truskawkowa oraz soczysty mus z truskawek. Kwintesencja wiosennych smaków w optymistycznych kolorach. Baaaardzo nam smakował!

Spód:
  • 200 g kakaowych herbatników
  • 40 g roztopionego masła
Sernik:
  • 750 g zmielonego twarogu na sernik
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
Pianka rabarbarowo-truskawkowa:
  • 250 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • ½ szklanki cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ½ szklanki wrzątku

Spód: Herbatniki mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, dociskamy i podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Sernik: Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po łyżce twarogu, a na koniec wsypujemy proszek budyniowy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 55 minut w temperaturze 1800C (bez termoobiegu). Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim aż do przestudzenia. 

Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się rozpadać. Dorzucamy odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gotujemy do momentu aż owoce się rozgotują, lub miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Około pół szklanki ubitej śmietany odkładamy do dekoracji, a do pozostałej dodajemy przestudzony mus z rabarbaru i truskawek oraz żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody. Masę wylewamy na sernik. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia.

Mus truskawkowy: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wylewamy na piankę rabarbarowo-truskawkową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną. 

2 komentarze:

  1. Chcąc zrobić sernik z całego 1kg jakie ilości pozostałych składników, należy dodać dwa budynie czy może dodatkowo mąkę ziemniaczaną? Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 1 kg twarogu proszę dodać 4 lub 5 jajek, w zależności od ich wielkości, 1 szklankę cukru, 1 budyń waniliowy oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam :)

      Usuń