czwartek, 18 czerwca 2015

DESER TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ




Biało-czerwony deser zawsze elegancko się prezentuje i zachęca do jedzenia. Z truskawkami i bita śmietaną – prosto i pysznie. Polecam!

Składniki na 4 pucharki:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 ml śmietany kremówki 36%

Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy blenderem na mus. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzącej wody. Studzimy i kiedy zacznie tężeć mieszamy ją z musem truskawkowym. Masę przelewamy do pucharków do ¾ wysokości i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na galaretkę truskawkową. Dekorujemy listkami mięty i plasterkami truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz