Lekka pianka na biszkoptach z podwójną porcją truskawek. Bez
użycia piekarnika, za to mocno schłodzona, będzie idealna na upalne dni. Gorąco
polecam!
- 400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 szklanka wody
- 300 g truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g podłużnych biszkoptów
- sok z ½ cytryny
- ¾ szklanki wody
- 1 łyżka cukru
Mus truskawkowy: Umyte i pozbawione szypułek
truskawki miksujemy na mus. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy
i wlewamy do truskawek. Mieszamy i wylewamy na dno blaszki o wymiarach dolnych
13 x 30 cm, wyłożonej w całości folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia.
Pianka truskawkowa: Umyte i pozbawione szypułek
truskawki miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody,
studzimy i mieszamy z musem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zaczęła
tężeć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier
puder, a następnie zaczynający tężeć mus truskawkowy. Miksujemy.
Wykonanie: Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem.
Biszkopty nasączamy delikatnie w cytrynowym ponczu i układamy na musie truskawkowym
płaską stroną do dołu. Na biszkopty wykładamy piankę truskawkową, wyrównujemy i
układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, tym razem płaską stroną do
góry, lekko wciskając je w piankę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotową piankę wykładamy na półmisek, ściągając folię spożywczą od góry.
Mniam tak bardzo lubię te biszkopty taka pianka musi być mega.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale !
OdpowiedzUsuń