wtorek, 30 czerwca 2015

PIANKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA BISZKOPTACH



Lekka pianka na biszkoptach z podwójną porcją truskawek. Bez użycia piekarnika, za to mocno schłodzona, będzie idealna na upalne dni. Gorąco polecam!

Mus truskawkowy:
  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
Pianka truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • sok z ½ cytryny
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

Mus truskawkowy: Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy na mus. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy i wlewamy do truskawek. Mieszamy i wylewamy na dno blaszki o wymiarach dolnych 13 x 30 cm, wyłożonej w całości folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Pianka truskawkowa: Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, studzimy i mieszamy z musem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zaczęła tężeć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder, a następnie zaczynający tężeć mus truskawkowy. Miksujemy.

Wykonanie: Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem. Biszkopty nasączamy delikatnie w cytrynowym ponczu i układamy na musie truskawkowym płaską stroną do dołu. Na biszkopty wykładamy piankę truskawkową, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, tym razem płaską stroną do góry, lekko wciskając je w piankę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową piankę wykładamy na półmisek, ściągając folię spożywczą od góry.

2 komentarze: