wtorek, 2 czerwca 2015

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE




Aby przygotować te pyszne i urocze rogaliki trzeba sobie wygospodarować trochę czasu, a nawet rozłożyć go na 2 dni. Za to w smaku są boskie, więc warto często do nich wracać! Krucho-drożdżowe ciasto (podobne jak tutaj) lekko się rozwarstwia przypominając francuskie, a posypka cukrowa przyjemnie chrupie. Użyłam marmolady różanej, która świetnie się sprawdziła, ale dobra będzie każda inna. Gorąco polecam!

Składniki na 48 rogalików:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 60 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 2 białka do smarowania
  • gruby cukier dekoracyjny
  • twarda marmolada

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką śmietany w temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka oraz resztę cukru i śmietany. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i nożem dzielimy na 6 mniej więcej równych porcji. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę i cienko rozwałkowujemy na grubość ok. 2 – 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 8 trójkątów i na każdy z nich wykładamy ok. ½ łyżeczki marmolady. Zaczynając od boku z marmoladą, zwijamy niewielkie rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 15 minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią. 

1 komentarz: