Aby przygotować te pyszne i urocze rogaliki trzeba sobie wygospodarować trochę czasu, a nawet rozłożyć go na 2 dni. Za to w smaku są boskie, więc warto często do nich wracać! Krucho-drożdżowe ciasto (podobne jak tutaj) lekko się rozwarstwia przypominając francuskie, a posypka cukrowa przyjemnie chrupie. Użyłam marmolady różanej, która świetnie się sprawdziła, ale dobra będzie każda inna. Gorąco polecam!
- 4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 60 g świeżych drożdży
- 2 białka do smarowania
- gruby cukier dekoracyjny
- twarda marmolada
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką śmietany w
temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło,
żółtka oraz resztę cukru i śmietany. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy
gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski wysmarowanej
olejem lub oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę
oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i nożem dzielimy na 6 mniej więcej równych
porcji. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę i cienko rozwałkowujemy na
grubość ok. 2 – 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 8 trójkątów i na każdy z
nich wykładamy ok. ½ łyżeczki marmolady. Zaczynając od boku z marmoladą,
zwijamy niewielkie rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem
do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 15
minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią.
Fajne zdjęcia! Smakowite rogaliki:)
OdpowiedzUsuń