wtorek, 16 czerwca 2015

TRUSKAWKOWA CHMURKA - KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI W GALARETCE, BITĄ ŚMIETANĄ I BEZĄ




Ciasto inspirowane popularną malinową chmurką, u mnie w wersji truskawkowej. Na cienkim, kruchym spodzie, z truskawkami w galaretce, warstwą bitej śmietany i zwieńczone bezą z migdałami, na kolejnej warstwie kruchego ciasta. Apetycznie się prezentuje, świetnie się kroi i rozkosznie smakuje – nic tylko brać je na warsztat! Z przyjemnością będę do niego wracać w każdym sezonie truskawkowym.

Ciasto kruche:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 - 40 g płatków migdałowych
Galaretka z truskawkami:
  • 500 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 900 ml wrzącej wody
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte, lecz lekko kruszące się ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 20 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Pierwszy spód pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Na drugi spód przygotowujemy bezę.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Pianę wykładamy na drugi, nie upieczony spód ciasta. Wierzch wyrównujemy lub robimy dekoracyjne fale widelcem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut, w tej samej temperaturze, co poprzednio. 

Galaretka z truskawkami: Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzącej wody i studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połowę lub na cztery części, jeśli są bardzo duże. Wsypujemy do zimnej galaretki i odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy i wykładamy na galaretkę.
Ciasto z bezą delikatnie wyjmujemy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i układamy na warstwie śmietanowej, bezą do góry. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. http://luznaqchnia.blogspot.com/2015/03/chmurka-malinowa.html
    wersja moja malinowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy moge użyć mrożonych owoców (jagody, śliwki)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jak najbardziej. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, wystarczy zalać płynną, ciepłą galaretka, dzięki czemu szybciej stężeje. Smak galaretki najlepiej dobrać do smaku owoców. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń