Kolejna truskawkowa propozycja w tym sezonie. Trzeba się
nacieszyć ich słodyczą, póki są. Delikatna, pulchna rolada biszkoptowa z musem
truskawkowym i masą serową – gorąco polecam!
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 100 ml wody
- 400 g serka śmietankowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżka żelatyny
- cukier puder
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy
szpatułki. Ciasto wylewamy do dużej blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu) przez 20 min. Gorący biszkopt
wykładamy na bawełnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmujemy papier
do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż krótszego boku w roladę.
Odstawiamy do przestudzenia.
Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml
wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy
tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
Dodajemy serek śmietankowy i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody.
Miksujemy.
Wykonanie: Zimną roladę delikatnie odwijamy ze ściereczki.
Smarujemy tężejącym musem truskawkowym. Odstawiamy na chwilę, aby mus bardziej
stężał i wykładamy masę serową. Równo rozsmarowujemy i ponownie zwijamy ciasną
roladę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem oprószamy cukrem
pudrem.
Apetyczna roladka))
OdpowiedzUsuńIdealnie zwinięta, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńPięknie, chętnie bym taką zjadła ^^
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysl na roladę, wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń