środa, 24 czerwca 2015

ROLADA TRUSKAWKOWO-SEROWA




Kolejna truskawkowa propozycja w tym sezonie. Trzeba się nacieszyć ich słodyczą, póki są. Delikatna, pulchna rolada biszkoptowa z musem truskawkowym i masą serową – gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100 ml wody
Masa serowa:
  • 400 g serka śmietankowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • cukier puder

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do dużej blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 20 min. Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmujemy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż krótszego boku w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. 

Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek śmietankowy i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody. Miksujemy.

Wykonanie: Zimną roladę delikatnie odwijamy ze ściereczki. Smarujemy tężejącym musem truskawkowym. Odstawiamy na chwilę, aby mus bardziej stężał i wykładamy masę serową. Równo rozsmarowujemy i ponownie zwijamy ciasną roladę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

4 komentarze: