środa, 17 czerwca 2015

PULPETY Z MŁODĄ KAPUSTĄ W SOSIE POMIDOROWYM




Młoda kapusta szybko mięknie w czasie gotowania, więc idealnie nadaje się do tych pulpecików. Z podanych składników otrzymamy ich aż 20 sztuk, więc z łatwością odgrzejemy je także następnego dnia lub zamrozimy na zapas. Gorąco polecam!

  • 500 g mięsa mielonego
  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml lekkiego bulionu lub wody
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
Kapustę siekamy w drobną kostkę.
Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulą, kapustą, kaszą manną i jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z dobrze wyrobionej masy mięsnej formujemy okrągłe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i lekko podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy przecierem pomidorowym oraz wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 – 25 minut. Sos pomidorowym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz