Młoda kapusta szybko mięknie w czasie gotowania, więc idealnie
nadaje się do tych pulpecików. Z podanych składników otrzymamy ich aż 20 sztuk,
więc z łatwością odgrzejemy je także następnego dnia lub zamrozimy na zapas.
Gorąco polecam!
- 500 g mięsa mielonego
- ½ główki młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- ½ szklanki kaszy manny
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml lekkiego bulionu lub wody
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- olej
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej
ilości oleju. Studzimy.
Kapustę siekamy w drobną kostkę.
Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulą, kapustą, kaszą
manną i jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z dobrze wyrobionej
masy mięsnej formujemy okrągłe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i lekko
podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużego
garnka, zalewamy przecierem pomidorowym oraz wodą lub bulionem i gotujemy na małym
ogniu ok. 20 – 25 minut. Sos pomidorowym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i
szczyptą cukru. Gotowe danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub
koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz