środa, 10 czerwca 2015

KOKOSOWE CIASTECZKA Z TRUSKAWKAMI




Kruche, kokosowe ciasteczka przełożone galaretką ze świeżymi truskawkami. Pod jej wpływem miękną i stają się jeszcze smaczniejsze. Gorąco polecam!

Składniki na ok. 50 podwójnych ciasteczek:
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy wiórki kokosowe, szczyptę soli, żółtka oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Składniki siekamy, a następnie zagniatamy gładkie i zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na połowę i cienko rozwałkowujemy (2 – 3 mm) na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wycinamy foremką np. kwiatki, taką samą ilość ciastek pełnych i z dziurką. Ciastka przekładamy na formy do pieczenia wyłożone matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez 10 – 13 min, do momentu, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka zdejmujemy z blaszki kiedy lekko przestygną.
Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy blenderem na mus. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzącej wody. Studzimy i kiedy zacznie tężeć mieszamy ją z musem truskawkowym. Całość ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Gęstniejącym musem truskawkowym smarujemy pełne ciastka, doklejając od góry te z otworkami. Odkładamy do całkowitego stężenia galaretki. Pozostałą galaretkę można wykorzystać do deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz