Letni obiad na słodko! Tradycyjne, ziemniaczane knedle z
soczystą truskawką, polane zrumienioną bułką tartą i oprószone cukrem.
Pychotka!
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 1 ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- truskawki
- masło
- bułka tarta
- cukier do posypania
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy
w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę (dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części i
dodajemy tyle mąki, ile jest ziemniaków w jednej porcji). Wbijamy jajka,
dodajemy po szczypcie soli i cukru, i zagniatamy ciasto. Masę wykładamy na blat
sowicie oprószony mąką i formujemy niezbyt gruby wałek, który kroimy na
plastry. Każdy plaster rozpłaszczamy na dłoni oprószonej mąką, na środku
układamy średniej wielkości truskawkę (duże sztuki przecinamy na pół), zlepiamy
i formujemy kulkę, kilkakrotnie turlając ją w dłoniach, aby dobrze się zlepiła.
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na
powierzchnię.
Knedle polewamy bułka tartą zrumienioną na maśle i
posypujemy cukrem.
bardzo fajny przepis ! :)
OdpowiedzUsuńI prosty, nie licząc zabawy z turlaniem knedelek;)
Usuń