wtorek, 23 czerwca 2015

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI




Letni obiad na słodko! Tradycyjne, ziemniaczane knedle z soczystą truskawką, polane zrumienioną bułką tartą i oprószone cukrem. Pychotka!

Składniki na ok. 25 knedli:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 1 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • truskawki
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier do posypania

Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę (dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części i dodajemy tyle mąki, ile jest ziemniaków w jednej porcji). Wbijamy jajka, dodajemy po szczypcie soli i cukru, i zagniatamy ciasto. Masę wykładamy na blat sowicie oprószony mąką i formujemy niezbyt gruby wałek, który kroimy na plastry. Każdy plaster rozpłaszczamy na dłoni oprószonej mąką, na środku układamy średniej wielkości truskawkę (duże sztuki przecinamy na pół), zlepiamy i formujemy kulkę, kilkakrotnie turlając ją w dłoniach, aby dobrze się zlepiła. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Knedle polewamy bułka tartą zrumienioną na maśle i posypujemy cukrem.

2 komentarze: