Solidny, a jednak lekki, wiosenny obiad, pachnący młodą kapustą i koperkiem. Same
pyszności!
- 2 – 3 golonki z indyka
- ½ główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka octu
Z golonek zdejmujemy skórę. Mięso nacieramy solą, pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody.
Dodajemy liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy na
małym ogniu około 30 minut.
Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, selera w
paski, a cebulę w piórka. Dorzucamy do golonek, w razie potrzeby uzupełniamy
wodę i gotujemy kolejne 10 minut.
Kapustę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z warzywami i
gotujemy 15 – 20 minut, do miękkości wszystkich składników.
Na koniec przyprawiamy kapustę do smaku solą, pieprzem oraz
ewentualnie szczyptą cukru i łyżeczką octu. Gotowe danie posypujemy drobno
posiekanym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz