poniedziałek, 15 czerwca 2015

GOLONKI Z INDYKA W MŁODEJ KAPUŚCIE




Solidny, a jednak lekki, wiosenny obiad, pachnący młodą kapustą i koperkiem. Same pyszności!

  • 2 – 3 golonki z indyka
  • ½ główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka octu

Z golonek zdejmujemy skórę. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, selera w paski, a cebulę w piórka. Dorzucamy do golonek, w razie potrzeby uzupełniamy wodę i gotujemy kolejne 10 minut.
Kapustę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z warzywami i gotujemy 15 – 20 minut, do miękkości wszystkich składników.
Na koniec przyprawiamy kapustę do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie szczyptą cukru i łyżeczką octu. Gotowe danie posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz