wtorek, 9 czerwca 2015

KĘSKI PIWNE Z KURCZAKA




Kęski piwne, bo w cieście z jego dodatkiem, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również jako przekąskę do kufla z pianką. Piwo w cieście pełni funkcję spulchniacza, a jako alkohol pewnie też odrobinę zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Większość alkoholowych procentów w czasie smażenia ulatuje, pozostawiając jedynie delikatny, piwny posmak, a ciasto tworzy rumianą, lekko chrupiącą otoczkę dla soczystych kęsków kurczaka wewnątrz.

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
Ciasto piwne:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy ulubioną przyprawą do kurczaka.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, wbijamy jajko, wlewamy piwo i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do masy wrzucamy paski mięsa (wszystkie na raz lub pojedynczo), obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z wszystkich stron. Gotowe kęski odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy z ulubionym dipem, np. czosnkowym.

2 komentarze:

  1. Strasznie fajny pomysł. Muszę kiedyś wykorzystać. Wyjdą z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam ich w piekarniku, więc nie wiem jaki byłby rezultat. Ale spróbować zawsze można;)

      Usuń