poniedziałek, 22 czerwca 2015

CIASTO IMPREZOWE Z TRUSKAWKAMI I AJERKONIAKIEM




Mocno truskawkowe, mocno alkoholowe – po prostu imprezowe! Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto na biszkopcie, z musem truskawkowym i kremem ajerkoniakowym. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki oleju
Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody
Krem ajerkoniakowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 400 ml ajerkoniaku
  • 6 łyżek cukru
  • 400 ml mleka
  • 300 g masła
Dodatkowo:
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 100 ml wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec olej. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach dolnych 20 x 36 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa cienkie blaty. Pierwszy blat ponownie układamy na dnie blaszki.

Mus truskawkowy: Galaretki truskawkowe wymieszane z żelatyną rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie tężeć, odlewamy ok. 1 szklanki do dekoracji, a resztę wylewamy na biszkopt w blaszce i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Dodatkowo: Biszkopty nasączamy w ajerkoniaku wymieszanym z wodą i układamy jeden obok drugiego na musie truskawkowym.

Krem ajerkoniakowy: Budynie mieszamy z ajerkoniakiem i cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budynie z akerkoniakiem i mieszając, aby nie było grudek, gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu. ¾ kremu wykładamy na nasączone biszkopty, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy odłożonym musem truskawkowym (jeśli zbyt mocno stężał, wystarczy go odrobinę podgrzać). Ciasto przechowujemy w lodówce.

8 komentarzy:

  1. Bardzo ładne ciasto, fajny pomysł
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pytanie - Czy ten krem z ajerkoniakiem moga jeść dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajerkoniak to alkohol. Nawet jeśli cześć procentów wyparowala w czasie gotowania budyniu dzieci bym nie częstowala.

      Usuń
    2. Tak myślałam. Jeszcze jedno pytanie - czy krem jest gęsty? Nadaje się na obłożenie tortu i dekorowanie?

      Usuń
  4. Krem po schłodzeniu jest gęsty i sztywny, ale w momencie miksowania masła z budyniem raczej dość miękki. Z pewnością nadaje się do obłożenia tortu, ale nie wiem jak zachowa się przy dekorowaniu. Jeśli tort będzie zbyt długo stał na stole w cieple, dekoracje mogą spłynąć, a jeśli będzie przechowywany w chłodzie z pewnością wytrzyma. Krem konsystencją przypomina ten do karpatki. Niestety nie dekorowałam nim tortu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za pomoc

      Usuń
    2. Nie ma za co;) Życzę samych udanych wypieków i polecam się na przyszłość!

      Usuń