czwartek, 2 lipca 2015

BEZOWIEC Z JAGODĄ KAMCZACKĄ




Jagoda kamczacka dojrzewa najwcześniej z wszystkich jagód, a jej owoce dostarczają wielu cennych witamin. Najsmaczniejsza jest zrywana prosto z krzaczka i w deserach na zimno, ale moje dwa okazy rozrosły się już na tyle, że po raz pierwszy starczyło także na ciasto. Smaczna i soczysta, jest jednak nieco kwaśniejsza od jagody leśnej, czy borówki amerykańskiej, więc uznałam, że najlepiej sprawdzi się w słodkiej bezie. Ciasto upiekłam podobnie jak TO z czerwoną porzeczką. Wyszło rewelacyjnie pyszne i lekkie jak chmurka. Polecam! 

Ciasto:
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szk. cukru
  • 1 kisiel o smaku owoców leśnych
  • ok. 2 szklanek jagody kamczackiej (lub jagód leśnych)

Ciasto: Żółtka z cukrem miksujemy na jasny puch.  Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopione, ostudzone masło. Mieszamy do połączenia się składników.
Wylewamy do blaszki o wymiarach 20 x 26 cm lub do tortownicy o średnicy 24 – 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowanej masłem i pieczemy 10 min, w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Miksując stopniowo dodajemy cukier i kisiel w proszku. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy z pianą. Wykładamy na podpieczone ciasto, wygładzamy lub robimy dekoracyjne fale. Pieczemy 45 min w temperaturze 1400C z termoobiegiem (lub w 1600C bez termoobiegu).

2 komentarze:

  1. Pani dała osobną pianę na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na cieście jest tylko jedna warstwa bezowej pianki, tak jak w przepisie. W czasie pieczenia góra bezy twardnieje tworząc coś w rodzaju chrupiącej skorupki, dlatego wizualnie może się wydawać, że jest tam jakaś dodatkowa watstwa.

      Usuń