Jagoda kamczacka dojrzewa najwcześniej z wszystkich jagód, a
jej owoce dostarczają wielu cennych witamin. Najsmaczniejsza jest zrywana
prosto z krzaczka i w deserach na zimno, ale moje dwa okazy rozrosły się już na
tyle, że po raz pierwszy starczyło także na ciasto. Smaczna i soczysta, jest
jednak nieco kwaśniejsza od jagody leśnej, czy borówki amerykańskiej, więc
uznałam, że najlepiej sprawdzi się w słodkiej bezie. Ciasto upiekłam podobnie
jak TO z czerwoną porzeczką. Wyszło rewelacyjnie pyszne i lekkie jak chmurka. Polecam!
- 5 żółtek
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego masła
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szk. cukru
- 1 kisiel o smaku owoców leśnych
- ok. 2 szklanek jagody kamczackiej (lub jagód leśnych)
Ciasto: Żółtka z cukrem miksujemy na jasny puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, mleko i roztopione, ostudzone masło. Mieszamy do połączenia się
składników.
Wylewamy do blaszki o wymiarach 20 x 26 cm lub do tortownicy
o średnicy 24 – 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowanej
masłem i pieczemy 10 min, w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu).
Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Miksując stopniowo dodajemy cukier i kisiel w proszku. Wsypujemy jagody i delikatnie
mieszamy z pianą. Wykładamy na podpieczone ciasto, wygładzamy lub robimy dekoracyjne
fale. Pieczemy 45 min w temperaturze 1400C z termoobiegiem (lub w
1600C bez termoobiegu).
Pani dała osobną pianę na wierzch?
OdpowiedzUsuńNa cieście jest tylko jedna warstwa bezowej pianki, tak jak w przepisie. W czasie pieczenia góra bezy twardnieje tworząc coś w rodzaju chrupiącej skorupki, dlatego wizualnie może się wydawać, że jest tam jakaś dodatkowa watstwa.
UsuńWitam!!! Jestem plantatorem jagody...czy mogę w ramach promocji rośliny/owoców udostępnić u siebie Pani bloga i wpis o jagodzie?
OdpowiedzUsuńPiotr Maciuba
Cudowny!
OdpowiedzUsuńPycha 😍
OdpowiedzUsuń