wtorek, 14 lipca 2015

MAŚLANKOWE PIEROGI Z JAGODAMI




W lipcu koniecznie trzeba się wybrać do lasu na jagody! A jak jagody to pierogi! Na słodko, z kwaśną śmietaną, pychota! W pierogach z owocami świetnie sprawdza się ciasto z dodatkiem maślanki. Zawsze wychodzi super mięciutkie i elastyczne. Gorąco polecam!

Składniki na ok. 50 pierogów:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki maślanki
Jagodowy farsz:
  • 1,5 – 2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • cukier

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ¾ szklanki gorącej wody. Kiedy ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej maślanki, tyle ile ciasto zabierze (ok. ½ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc przy tym ciepła.

Jagodowy farsz: Jagody płuczemy i dobrze odsączamy na sicie. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część pozostawiając nadal pod talerzykiem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta. Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Polewamy kwaśną śmietaną i obficie posypujemy cukrem.

1 komentarz: