W lipcu koniecznie trzeba się wybrać do lasu na jagody! A
jak jagody to pierogi! Na słodko, z kwaśną śmietaną, pychota! W pierogach z
owocami świetnie sprawdza się ciasto z dodatkiem maślanki. Zawsze wychodzi
super mięciutkie i elastyczne. Gorąco polecam!
- 300 g mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ¾ szklanki wrzątku
- ½ szklanki maślanki
- 1,5 – 2 szklanki jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kwaśna śmietana
- cukier
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę
soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ¾ szklanki gorącej wody. Kiedy
ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej maślanki, tyle ile ciasto
zabierze (ok. ½ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę
oprószoną mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i
elastyczne. Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło,
nie tracąc przy tym ciepła.
Jagodowy farsz: Jagody płuczemy i dobrze odsączamy na
sicie. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część
pozostawiając nadal pod talerzykiem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy
oprószonej mąką i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę
jagód i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia
całego ciasta. Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na
ogrzany talerz. Polewamy kwaśną śmietaną i obficie posypujemy cukrem.
mmm pyszności !
OdpowiedzUsuń