Ciemne, soczyste, leśne jagody – uwielbiam zbierać i jeść! Świetnie
smakują w połączeniu z czekoladą, więc warstwy kakaowego murzynka przełożyłam
galaretką z jagodami i czekoladową pianką. Ciasto nasączyłam kawą z alkoholem,
ale na przyjęciach dla dzieci z tej opcji można oczywiście zrezygnować. Moje
jagodowe kostki są orzeźwiające, mocno czekoladowe i niezwykle pyszne. Polecam!
- 150 g masła lub margaryny
- ¼ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki jagód świeżych lub mrożonych
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 400 ml wody
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki wody
- 50 ml rumu
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto: W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko z
masłem, cukrem i kakao. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy ok. 3 – 5 minut.
Z gorącej masy odlewamy pół szklanki na polewę, a resztę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Zimną masę miksujemy, dodając
stopniowo po 1 żółtku oraz porcji mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie, przy pomocy szpatułki mieszamy
z ciastem. Masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach 15 x 28 cm lub do tortownicy o średnicy 20 – 21
cm. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu).
Galaretka jagodowa: Galaretkę o smaku owoców leśnych
rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy i dodajemy jagody.
Pianka czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki
podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i wciąż podgrzewając mieszamy do
momentu aż się rozpuści. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny. Po
tym czasie pozostałe 100 ml śmietany ubijamy na sztywną pianę, dodając
stopniowo po 1 łyżce schłodzonej masy czekoladowej.
Poncz do nasączenia: Kawę zalewamy ½ szklanki
gotowanej wody. Dodajemy cukier i rum. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie: Zimne ciasto wyjmujemy z blaszki i kroimy
na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki i nasączamy
połową ponczu. Na ciasto wykładamy zaczynającą tężeć galaretkę z jagodami i
odstawiamy do lodówki do jej całkowitego stężenia. Po tym czasie na galaretkę
wykładamy piankę czekoladową, rozsmarowujemy i delikatnie dociskamy drugim
blatem biszkoptu. Nasączamy go pozostałym ponczem i smarujemy odlaną wcześniej
z ciasta masą czekoladową (jeśli jest zbyt gęsta, można ją podgrzać). Ciasto
można dodatkowo udekorować pianką czekoladową i jagodami.
Ciasto wygląda oszałamiająco ... musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękne i na bank pyszne.
OdpowiedzUsuńPołączenie jagód i czekoladowych smaków to jest to ! :)
czy zamiast jagód mogą być wiśnie ?
OdpowiedzUsuńTak, jagody można zastąpić wiśniami i użyć do pary galaretki o smaku wiśniowym.
Usuń