wtorek, 21 lipca 2015

BISZKOPTOWY TUNEL Z OWOCAMI LATA




W moim lipcowym sadzie królują czereśnie. Jeszcze nigdy nie było ich tak dużo jak w tym roku, więc nawet nieproszeni goście, czyli sroki, szpaki i osy, nie są w stanie podkraść nam wszystkich. Są cudownie soczyste, słodkie i po prostu pachnące latem. Dorzuciłam do nich garść porzeczek, trochę leśnych jagód i zamknęłam w biszkoptowym tunelu. Proste i szybkie ciasto, ale w niebanalnej formie, zachwyciło smakiem i wyglądem. Polecam!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
  • 600 g mieszanych, letnich owoców (np. czereśnie, porzeczki, jagody)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 750 ml wody
  • cukier puder

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do dużej blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 20 min. Biszkopt lekko studzimy i wciąż ciepły wyjmujemy z blaszki. Odklejamy papier do pieczenia i wzdłuż krótszego boku odcinamy wąski pasek ciasta, mniej więcej o takiej szerokości jaką ma długa keksówka, w której uformujemy tunel. Szerszy pas biszkoptu wkładamy do keksówki z zaokrąglonym dnem, tak aby po obu jej bokach wystawało tyle samo ciasta. 

Wykonanie: Owoce płuczemy, czereśnie lub wiśnie pestkujemy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Studzimy i dodajemy owoce. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją do przygotowanego tunelu z ciasta. Poziom galaretki powinien być równy końcom biszkoptu, więc jego ewentualne naddatki delikatnie odcinamy ostrym nożykiem. Górę przykrywamy wąskim paskiem ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie ciasto delikatnie przenosimy na paterę, płaską strona do dołu. Oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. 

4 komentarze:

  1. Tak, czereśnie w tym sezonie są dostępne w dużych ilościach. Widać, że aura im sprzyjała. Takie ciasto, choć proste w wykonaniu, na pewno zaskoczy wyglądem i pysznym smakiem :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń