Najprostszy, domowy dżem z czarnych porzeczek. Idealny do
przekładania ciast i tortów, na kanapki i do naleśników. Bardzo gęsty i
aromatyczny, bez sztucznych dodatków. Porzeczki zawierają dużo naturalnych
pektyn, więc wystarczy godzina gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Polecam!
Składniki na ok. 5 – 6 słoików:
- 2 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru
Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i przekładamy do
garnka z grubym dnem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera częściowo je
rozgniatamy, aby puściły sok. Zasypujemy cukrem i od czasu do czasu mieszając,
aby nie przywarły do dna, gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Gorącym dżemem napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i na 30
minut odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i
ciemnym miejscu.
Wychodzi pyszny, naturalny dżem, próbowałam... :)
OdpowiedzUsuń