piątek, 31 lipca 2015

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI




Najprostszy, domowy dżem z czarnych porzeczek. Idealny do przekładania ciast i tortów, na kanapki i do naleśników. Bardzo gęsty i aromatyczny, bez sztucznych dodatków. Porzeczki zawierają dużo naturalnych pektyn, więc wystarczy godzina gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polecam!

Składniki na ok. 5 – 6 słoików:

  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru

Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera częściowo je rozgniatamy, aby puściły sok. Zasypujemy cukrem i od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły do dna, gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Gorącym dżemem napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i na 30 minut odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

1 komentarz:

  1. Wychodzi pyszny, naturalny dżem, próbowałam... :)

    OdpowiedzUsuń