Wróciły upały, więc pyszne i proste domowe lody o wyrazistym
smaku czarnej porzeczki będą w sam raz. Lekko kwaskowate, nie za słodkie (choć oczywiście
cukru można dodać więcej, jeśli ktoś lubi) i w pięknym, porzeczkowym kolorze.
Oby lato trwało nam jak najdłużej!
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 1/3 szklanki cukru
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki soku z cytryny
Czarną porzeczkę lekko rozgniatamy widelcem, aby puściła sok,
zasypujemy cukrem i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Przecieramy przez
gęste sito i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzony mus
porzeczkowy i sok z cytryny. Miksujemy i przekładamy do plastikowego pojemnika.
Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Lody wyjmujemy z zamrażarki kwadrans przed podaniem, aby
nieco zmiękły.
Ach, ten kolor!
OdpowiedzUsuńMusiały smakować bajecznie :)