poniedziałek, 3 sierpnia 2015

LODY Z CZARNEJ PORZECZKI




Wróciły upały, więc pyszne i proste domowe lody o wyrazistym smaku czarnej porzeczki będą w sam raz. Lekko kwaskowate, nie za słodkie (choć oczywiście cukru można dodać więcej, jeśli ktoś lubi) i w pięknym, porzeczkowym kolorze. Oby lato trwało nam jak najdłużej!

  • 1 szklanka czarnej porzeczki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki soku z cytryny

Czarną porzeczkę lekko rozgniatamy widelcem, aby puściła sok, zasypujemy cukrem i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Przecieramy przez gęste sito i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzony mus porzeczkowy i sok z cytryny. Miksujemy i przekładamy do plastikowego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Lody wyjmujemy z zamrażarki kwadrans przed podaniem, aby nieco zmiękły.

1 komentarz: