Delikatne i kruche, rozpływające się w ustach ciasto z
agrestem, bezą i kremem. Kombinacja doskonała! Ładniej prezentuje się z agrestem czerwonym, jak u mnie, ale z zielonym będzie równie smaczny. Gorąco polecam wszystkim
miłośnikom tych kwaskowatych, ale zdrowych owoców.
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 kg agrestu (czerwony lub zielony)
Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka.
Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto.
Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na
ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch
prostokątnych blaszek o wymiarach mniej więcej 22 x 35 cm, wyłożonych papierem
do pieczenia. Na obu ciastach rozkładamy po ok. pół kilograma oczyszczonego agrestu.
Beza: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując
cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na każdą z blaszek wykładamy po połowie piany, delikatnie rozsmarowując ją
na agreście.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu) przez ok. 40 minut. Studzimy.
Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy. Wlewamy lekko schłodzoną żelatynę
rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklanki gorącej wody. Krem wykładamy na jedno z
upieczonych ciast. Drugie delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na kremie,
bezą do góry. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
pyszności !
OdpowiedzUsuń