wtorek, 4 sierpnia 2015

KRUCHY AGRESTOWIEC Z BEZĄ




Delikatne i kruche, rozpływające się w ustach ciasto z agrestem, bezą i kremem. Kombinacja doskonała! Ładniej prezentuje się z agrestem czerwonym, jak u mnie, ale z zielonym będzie równie smaczny. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom tych kwaskowatych, ale zdrowych owoców.

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 kg agrestu (czerwony lub zielony)

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach mniej więcej 22 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Na obu ciastach rozkładamy po ok. pół kilograma oczyszczonego agrestu.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.  Na każdą z blaszek wykładamy po połowie piany, delikatnie rozsmarowując ją na agreście.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. Studzimy.

Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy. Wlewamy lekko schłodzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklanki gorącej wody. Krem wykładamy na jedno z upieczonych ciast. Drugie delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na kremie, bezą do góry. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

1 komentarz: