środa, 12 sierpnia 2015

JOGURTOWIEC Z WIŚNIAMI W GALARETCE




Latem najlepiej smakują serniczki na zimno. Kiedy żar leje się z nieba, a my szukamy schronienia w cieniu, orzeźwiający jogurtowiec z dużą ilością wiśni w galaretce sprawi nam największą przyjemność. Dodatkową jego zaletą jest szybkość wykonania i minimalna ilość składników. Gorąco polecam!

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
  • 70 g okrągłych biszkoptów
  • 800 g jogurtu greckiego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny (ok. 20g)
  • sok z ½ cytryny
  • 500 g wypestkowanych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa

Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wykładamy biszkoptami.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko studzimy.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz płynną żelatyną. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy na godzinę do lodówki (bardzo szybko tężeje).
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy.
Część wiśni delikatnie wciskamy w masę jogurtową, pozostałe mieszamy z zimną, ale nadal płynną galaretką. Wylewamy na masę jogurtową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

7 komentarzy:

  1. Idealny na upały:) u mnie podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam! wspaniałe ciasto-mam wiśnie zamrożone, czy wcześniej je odmrozić? jakiego jogurtu greckiego używasz?rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśni mrożonych nie rozmrażamy tylko od razu dodajemy je do płynnej i lekko ciepłej galaretki. Dzięki temu bardzo szybko stężeje i od razu będzie ją można wylać na sernik.
      Każdy typ jogurtu greckiego będzie dobry. Nie mam żadnego ulubionego i najczęściej kupuję taki jaki akurat jest u nas w sklepie. Często kupuję też jogurt grecki z Biedronki. Życzę powodzenia i pozdrawiam!

      Usuń
  4. dziękuję Ci za szybką odpowiedz! ze względu na dużą ilość wiśni mrożonych ciasto zagości na 11-go listopada! pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  5. ciacho pychaI rysiaa

    OdpowiedzUsuń