Latem najlepiej smakują serniczki na zimno. Kiedy żar leje
się z nieba, a my szukamy schronienia w cieniu, orzeźwiający jogurtowiec z dużą
ilością wiśni w galaretce sprawi nam największą przyjemność. Dodatkową jego
zaletą jest szybkość wykonania i minimalna ilość składników. Gorąco polecam!
- 70 g okrągłych biszkoptów
- 800 g jogurtu greckiego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny (ok. 20g)
- sok z ½ cytryny
- 500 g wypestkowanych wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wykładamy biszkoptami.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko
studzimy.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz
płynną żelatyną. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy na godzinę do lodówki
(bardzo szybko tężeje).
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy.
Część wiśni delikatnie wciskamy w masę jogurtową, pozostałe
mieszamy z zimną, ale nadal płynną galaretką. Wylewamy na masę jogurtową i
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Idealny na upały:) u mnie podobny:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho )))
OdpowiedzUsuńwitam! wspaniałe ciasto-mam wiśnie zamrożone, czy wcześniej je odmrozić? jakiego jogurtu greckiego używasz?rysiaa
OdpowiedzUsuńWiśni mrożonych nie rozmrażamy tylko od razu dodajemy je do płynnej i lekko ciepłej galaretki. Dzięki temu bardzo szybko stężeje i od razu będzie ją można wylać na sernik.
UsuńKażdy typ jogurtu greckiego będzie dobry. Nie mam żadnego ulubionego i najczęściej kupuję taki jaki akurat jest u nas w sklepie. Często kupuję też jogurt grecki z Biedronki. Życzę powodzenia i pozdrawiam!
dziękuję Ci za szybką odpowiedz! ze względu na dużą ilość wiśni mrożonych ciasto zagości na 11-go listopada! pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńciacho pychaI rysiaa
OdpowiedzUsuń