Adwokacik to ciasto tylko dla dorosłych. Mooooooocno
alkoholowe! Biszkopty nasączone kawą przełożyłam budyniowym kremem na adwokacie
Bombardino z dodatkiem rumu. Ciasto wyglądem i konsystencją przypomina słynne tiramisu,
a jego wykonanie jest łatwe i przyjemne. Schłodzone w lodówce świetnie się
kroi, ale wg jednomyślnej opinii wszystkich biesiadników, najlepiej smakuje
kiedy osiągnie temperaturę pokojową. Gorąco polecam na wyskokowe imprezy!
- 600 g podłużnych biszkoptów
- 2 – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 400 ml wody
- 400 ml adwokata Bombardino lub zwykłego
- 400 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 6 łyżek cukru
- 400 g masła
- ciemne kakao lub tarta czekolada do posypania
Proszek budyniowy mieszamy z advokatem i cukrem. Mleko
zagotowujemy, wlewamy budynie z advokatem i mieszając, aby nie było grudek, gotujemy
do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie
masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu.
2 – 3 łyżki kawy zalewamy 400 ml gotowanej wody. Studzimy.
Biszkopty na kilka sekund zanurzamy w zimnej kawie, aby
lekko je nasączyć, a następnie na dnie blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26
cm układamy z nich pierwszą warstwę (jeśli wyłożymy blaszkę papierem do pieczenia, łatwiej wyjmiemy z niej ciasto do krojenia).
Krem budyniowy dzielimy na 3 porcje i pierwszą z nich
rozsmarowujemy na biszkoptach. Układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów,
smarujemy kremem i kończymy trzecią warstwą biszkoptów i resztą kremu.
Wierzch obficie posypujemy ciemnym kakao lub tartą czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Wygląda właśnie jak Tiramisu. Musi być pyszne no i mocno alkoholowe.
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda)))
OdpowiedzUsuńNie no, jak z adwokatem to koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z ajerkoniakiem, a to wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna gotowac adwokat?
OdpowiedzUsuńGotowałam już wiele razy, podobnie jak w tym przepisie i wychodzi super.
Usuń