środa, 19 sierpnia 2015

ADWOKACIK - CIASTO BEZ PIECZENIA




Adwokacik to ciasto tylko dla dorosłych. Mooooooocno alkoholowe! Biszkopty nasączone kawą przełożyłam budyniowym kremem na adwokacie Bombardino z dodatkiem rumu. Ciasto wyglądem i konsystencją przypomina słynne tiramisu, a jego wykonanie jest łatwe i przyjemne. Schłodzone w lodówce świetnie się kroi, ale wg jednomyślnej opinii wszystkich biesiadników, najlepiej smakuje kiedy osiągnie temperaturę pokojową. Gorąco polecam na wyskokowe imprezy!

  • 600 g podłużnych biszkoptów
  • 2 – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml wody
  • 400 ml adwokata Bombardino lub zwykłego
  • 400 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 400 g masła
  • ciemne kakao lub tarta czekolada do posypania

Proszek budyniowy mieszamy z advokatem i cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budynie z advokatem i mieszając, aby nie było grudek, gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu.
2 – 3 łyżki kawy zalewamy 400 ml gotowanej wody. Studzimy.
Biszkopty na kilka sekund zanurzamy w zimnej kawie, aby lekko je nasączyć, a następnie na dnie blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm układamy z nich pierwszą warstwę (jeśli wyłożymy blaszkę papierem do pieczenia, łatwiej wyjmiemy z niej ciasto do krojenia).
Krem budyniowy dzielimy na 3 porcje i pierwszą z nich rozsmarowujemy na biszkoptach. Układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów, smarujemy kremem i kończymy trzecią warstwą biszkoptów i resztą kremu.
Wierzch obficie posypujemy ciemnym kakao lub tartą czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Wygląda właśnie jak Tiramisu. Musi być pyszne no i mocno alkoholowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, jak z adwokatem to koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z ajerkoniakiem, a to wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Gotowałam już wiele razy, podobnie jak w tym przepisie i wychodzi super.

      Usuń