środa, 5 sierpnia 2015

DŻEM Z CZERWONEGO AGRESTU, PRZECIERANY




W tym roku agrest na dżem postanowiłam przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Pracy jest minimalnie więcej, ale za to jaki efekt. Dżem jest aksamitny i lekko przejrzysty, prawie jak galaretka. Będzie świetny do gofrów i naleśników oraz na kanapeczkę. A dzięki dużej zawartości naturalnych pektyn nie wymaga ani długiego gotowania, ani sztucznych zagęszczaczy. Gorąco polecam!

Składniki na 5 małych słoików:
  • 2 kg czerwonego agrestu
  • ok. 900 g cukru

Agrest oczyszczamy, płuczemy i miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut. Przecieramy przez gęste sito. Odmierzamy ilość powstałego musu i dodajemy ok. 900 g cukru na 1 litr przecieru. Gotujemy 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kropla dżemu wylana na schłodzony talerzyk powinna tężeć. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na 30 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

4 komentarze:

  1. Gotowalam 50 min i jest rzadki 😑

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po próbie mocnego schłodzenia niewielkiej ilości nadal jest płynny? Dopóki jest ciepły nie zgęstnieje. W ten sam sposób robię galaretki z agrestu czerwonego, zielonego oraz z porzeczek czerwonych i czarnych i nigdy nie ma potrzeby gotowania dłużej niż 30 minut. Te owoce są niezwykle bogate w pektynę i zwykle szybko gęstnieją. W momencie przelewania do słoików zawsze jest bardzo rzadki, a po przestudzeniu mocno gęstnieje.

      Usuń
    2. Mój pierwszy dżem i wyszedł przepycha !

      Usuń
    3. Robiony pierwszy raz i jest super -agrest zielony. Teraz czas na czarną porzeczkę 😁

      Usuń