Dobrze wypieczone, z delikatnie chrupiąca skórką i
mięciutkim, puchatym wnętrzem – idealne rogale na rodzinne śniadanie. Skradły
nasze serca od pierwszego kęsa. Upiekłam je modyfikując odrobinę przepis na
bułki warkoczyki, które również wam polecam.
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka wody
- 1 żółtko
- mak
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka. Odstawiamy do
wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i
pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i sprężyste.
Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę
oprószoną mąką, przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich
cienko rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 4 trójkąty. Zaczynając od
szerszego boku trójkąta zwijamy ciasto tworząc rogaliki. Uformowane rogale
przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do
wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 2000C
(bez termoobiegu do 2200C).
Wyrośnięte rogale smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką
wody i obficie posypujemy makiem. Pieczemy 13 – 15 minut, na rumiano. Studzimy
na kratce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcja, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w
przepisie powyżej.
Super przepis, nie wygląda na taki skomplikowany. Może odważę się poeksperymentować w kuchni:-p
OdpowiedzUsuńZachęcam do podjęcia tego pysznego wyzwania. Domowe rogale są lepsze niż te ze sklepu. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
UsuńSmaczne dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń