piątek, 28 sierpnia 2015

MAŚLANE ROGALE Z MAKIEM




Dobrze wypieczone, z delikatnie chrupiąca skórką i mięciutkim, puchatym wnętrzem – idealne rogale na rodzinne śniadanie. Skradły nasze serca od pierwszego kęsa. Upiekłam je modyfikując odrobinę przepis na bułki warkoczyki, które również wam polecam.

Składniki na 8 rogali:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 20 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • mak

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 4 trójkąty. Zaczynając od szerszego boku trójkąta zwijamy ciasto tworząc rogaliki. Uformowane rogale przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 2000C (bez termoobiegu do 2200C).
Wyrośnięte rogale smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i obficie posypujemy makiem. Pieczemy 13 – 15 minut, na rumiano. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcja, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.



3 komentarze:

  1. Super przepis, nie wygląda na taki skomplikowany. Może odważę się poeksperymentować w kuchni:-p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do podjęcia tego pysznego wyzwania. Domowe rogale są lepsze niż te ze sklepu. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      Usuń
  2. Smaczne dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń