piątek, 10 stycznia 2014

BUŁKI WARKOCZYKI




 Prawda, że te bułeczki są urocze? Aż chce się je jeść. Puszyste, ze złocistą skórką, posypane sezamem lub makiem, a w smaku idealnie mleczno-maślane. Polecam!

Składniki na 8 dużych bułek:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 20 g świeżych drożdży
Do posmarowania:
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • mak i sezam

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnice oprószoną mąką, przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Każdą z części dzielimy na 3 kawałki, z których formujemy wałeczki o tej samej długości i grubości. Zlepiamy wszystkie trzy u góry i zaplatamy luźny warkocz. Zlepione końcówki podwijamy delikatnie pod spód. Uformowane warkoczyki przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 2000C (bez termoobiegu do 2200C).
Żółtko roztrzepujemy z wodą, smarujemy wyrośnięte bułki i posypujemy je sezamem i makiem. Pieczemy ok. 15 minut, aż się przyrumienią i będą złociste. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcja, czyli najpierw płynne, potem suche i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.

 Inspirowałam się przepisem z książki „Chleb – ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”.

1 komentarz: