piątek, 24 stycznia 2014

BUŁKI ŚLIMAKI NA MAŚLANCE



Bułki na maślance uformowane w fantazyjne ślimaki. Ze złocistą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem. Będą się pięknie prezentowały w koszyczku z pieczywem. Gorąco polecam!

Składniki na 12 zakręconych bułek:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej maślanki
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 20 g świeżych drożdży
Do posmarowania:
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • sezam

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną maślanki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnice oprószoną mąką, przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części. Każdą z nich formujemy w wałeczek o długości ok. 30 – 40 cm i zwijamy w kształt ślimaka, wkładając końcówki pod spód bułki. Uformowane bułki przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 2000C (bez termoobiegu do 2200C).
Żółtko roztrzepujemy z wodą, smarujemy wyrośnięte bułki i posypujemy je sezamem. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż się przyrumienią i będą złociste. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcja, czyli najpierw płynne, potem suche i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz