wtorek, 21 stycznia 2014

KRUCHE CYNAMONOWE SERDUSZKA




Na Dzień Babci i Dziadka upiekłyśmy z córką kruche, cynamonowe ciasteczka w kształcie serduszek z czerwonym lukrem. Są prześliczne i bardzo smaczne. Córka wybrała je ze swojej własnej książki kucharskiej „Cecylka Knedelek”, choć jak zwykle przepis nieco zmodyfikowałam. Kto nie zdąży upiec na Dzień Babci i Dziadka może skorzystać z tego pomysłu na Walentynki;) Gorąco polecam!

Składniki na ok. 30 – 35 dużych serduszek:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek soku z malin lub aronii

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka, cynamon i proszek do pieczenia. Ciasto energicznie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formujemy kule, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy serduszka i układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Lukier: Sok z malin lub aronii (może być też kilka kropel soku z buraków wymieszanych z wodą lub ewent. czerwony barwnik spożywczy) podgrzewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Smarujemy przestudzone serduszka i odstawiamy aby lukier zastygł. 

2 komentarze: