Latem jadamy zdecydowanie lżejsze obiady. Świetnie sprawdzi
się więc kurczak duszony w sosie z kalarepką. Zdrowo, kolorowo i pysznie! Danie
podałam z lubianą przez nasz kaszą pęczak. Polecam!
- 4 – 6 udek z kurczaka
- 2 kalarepy
- 2 marchewki
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Z udek delikatnie zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy ½ litra wody. Zagotowujemy i łyżką cedzakową
zdejmujemy powstałe szumowiny.
Kalarepę, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Dodajemy do mięsa razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i
liściem laurowym. Solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 - 40 min. do
miękkości mięsa (pod pokrywą szybkowarową 10 min na poziomie turbo).
Mięso wyjmujemy z sosu. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną,
hartujemy gorącym sosem, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę i ponownie wkładamy mięso. Dusimy
razem na małym ogniu przez 5 min.
Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, pęczak lub ryżem.
Mhhm, ciekawa propozycja - zdrowo i smacznie. Ale dlaczego zdejmujesz skórę z mięsa - przez to mięso będzie mniej soczyste - bardziej suche.....
OdpowiedzUsuńNie lubimy skóry na duszonym kurczaku, źle smakuje i wygląda. A wpływ na soczystość mięsa ma głównie przy kurczaku pieczonym. Duszony w warzywach w żadnym razie nie będzie suchy, zapewniam;)
Usuńsuper przepis !
OdpowiedzUsuń