czwartek, 6 sierpnia 2015

KURCZAK W SOSIE KALAREPKOWYM




Latem jadamy zdecydowanie lżejsze obiady. Świetnie sprawdzi się więc kurczak duszony w sosie z kalarepką. Zdrowo, kolorowo i pysznie! Danie podałam z lubianą przez nasz kaszą pęczak. Polecam!

  • 4 – 6 udek z kurczaka
  • 2 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Z udek delikatnie zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy ½ litra wody. Zagotowujemy i łyżką cedzakową zdejmujemy powstałe szumowiny.
Kalarepę, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym. Solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 - 40 min. do miękkości mięsa (pod pokrywą szybkowarową 10 min na poziomie turbo).
Mięso wyjmujemy z sosu. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, hartujemy gorącym sosem, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę i ponownie wkładamy mięso. Dusimy razem na małym ogniu przez 5 min.
Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, pęczak lub ryżem.

3 komentarze:

  1. Mhhm, ciekawa propozycja - zdrowo i smacznie. Ale dlaczego zdejmujesz skórę z mięsa - przez to mięso będzie mniej soczyste - bardziej suche.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubimy skóry na duszonym kurczaku, źle smakuje i wygląda. A wpływ na soczystość mięsa ma głównie przy kurczaku pieczonym. Duszony w warzywach w żadnym razie nie będzie suchy, zapewniam;)

      Usuń