wtorek, 25 sierpnia 2015

KRUCHE CIASTO Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ŚLIWKAMI




Kiedy dojrzewają śliwki węgierki, wiadomo, że lato ma się już ku schyłkowi. Upiekłam więc pierwsze w tym roku ciasto zwiastujące jesień. Na kruchym spodzie z delikatną nutą cynamonu, z pyszną masą grysikową i zatopionymi w niej śliwkami. Jest pyszne, spróbujcie sami!

Kruche ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa grysikowa:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 800 g śliwek (np. węgierek)
  • cukier puder

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcję (może być nieco mniejsza) formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Masa grysikowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy kaszę manną, proszek budyniowy oraz śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę wykładamy na schłodzony spód ciasta.
Na masie grysikowej układamy wydrylowane śliwki, skórką do dołu. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożoną porcję ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Zimne ciasto polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Super ciasto,prosto i szybko,zamiast śmietany dałam serek waniliowy 330g,bo taki miałam a domu i udało się.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto. Pyszne i ładnie wygląda. Ciasto z grysikiem mogloby byc troche bardziej wilgotne, czegos mi w nim brakuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest fajne w smaku i byloby dobre ale jest bardzo, bardzo suche.Masa grysikowa powinna byc bardziej wilgotna. Nastepnym razem didam ugotowany na mleku grysik

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! Dużym plusem jest to, że owoce możemy wziąć z własnego ogrodu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto dobre chociaz troche za sucha ta masa grysikowe,nastempnym razem zmiejsze ilosc grysiku,moze bedzie lepsze

    OdpowiedzUsuń