Kiedy dojrzewają śliwki węgierki, wiadomo, że lato ma się
już ku schyłkowi. Upiekłam więc pierwsze w tym roku ciasto zwiastujące jesień.
Na kruchym spodzie z delikatną nutą cynamonu, z pyszną masą grysikową i
zatopionymi w niej śliwkami. Jest pyszne, spróbujcie sami!
- 2 ½ szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 800 g śliwek (np. węgierek)
- cukier puder
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do
pieczenia, kakao i cynamon. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość
siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta.
Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcję (może być nieco mniejsza)
formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Drugą
porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do
pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Masa grysikowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie
zmniejszając obroty miksera dodajemy kaszę manną, proszek budyniowy oraz
śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę
wykładamy na schłodzony spód ciasta.
Na masie grysikowej układamy wydrylowane śliwki, skórką do
dołu. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożoną porcję
ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Zimne ciasto polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto,prosto i szybko,zamiast śmietany dałam serek waniliowy 330g,bo taki miałam a domu i udało się.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Pyszne i ładnie wygląda. Ciasto z grysikiem mogloby byc troche bardziej wilgotne, czegos mi w nim brakuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto jest fajne w smaku i byloby dobre ale jest bardzo, bardzo suche.Masa grysikowa powinna byc bardziej wilgotna. Nastepnym razem didam ugotowany na mleku grysik
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Dużym plusem jest to, że owoce możemy wziąć z własnego ogrodu :D
OdpowiedzUsuńciasto dobre chociaz troche za sucha ta masa grysikowe,nastempnym razem zmiejsze ilosc grysiku,moze bedzie lepsze
OdpowiedzUsuń