poniedziałek, 10 kwietnia 2017

MAZUREK KAJMAKOWY PRZEKŁADANY



To pierwszy mazurek na blogu, za to nasz ulubiony i zdecydowanie najlepszy. Przełożony dżemem wiśniowym z galaretką i z pyszną masą kajmakową na wierzchu. Najlepiej zrobić go 2 – 3 dni przed świętami, aby warstwy kruchego ciasta skruszały – wtedy będzie się rozpływał w ustach i zachwycał smakiem. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałów do dekoracji
  • ozdoby cukrowe

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy zwarte ciasto. Dzielimy je na połowę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy spody dwóch blaszek o wymiarach 22 x 36 cm. Pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Wykonanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, dodajemy dżem wiśniowy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć smarujemy nią jeden z upieczonych spodów. Układamy drugi blat ciasta, delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Masę kajmakową z puszki dzielimy na połowę. Pierwszą połową smarujemy wierzch ciasta. Drugą połowę miksujemy z masłem, przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ozdobną falbankę dookoła mazurka. Czekoladę roztapiamy, przekładamy do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i na masie kajmakowej wyciskamy świąteczny napis lub dekoracyjne wzorki. Dodatkowo dekorujemy wg uznania płatkami migdałów i dowolnymi ozdobami cukierniczego.  

9 komentarzy:

  1. A ja chciałam tylko skomentować, że od jakiegoś czasu tu zaglądam (dotychczas anonimowo), korzystam z przepisów i jestem zachwycona, a mój Mateusz to już całkiem :) masz niesamowity talent, a wszystko opisane jest klarownie :) bede zagladac nadal :)
    pozdrawiam :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe i motywujące słowa! Serdecznie pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej;)

      Usuń
  2. Ale piękny ;)) pogodnych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Masz mega przepisy!! Dziś wykorzystałam 3 w tym na "mazurek".
    Pozdrawiam i wesolych świąt!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super! Bardzo się cieszę, że mogę służyć taką inspiracją. Te Święta z pewnością będą udane i przede wszystkim bardzo smaczne ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Świetny pomysł na połączenie masy kajakowej z masłem- cudna falbanka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny mazurek! :-) Jaki inny dżem będzie tu pasował (nie przepadam za wiśniowym...)- może być np. czarna porzeczka? Ogólnie jakiś kwaskowy, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, z czarnej porzeczki będzie pasował. Może być też agrestowy.

    OdpowiedzUsuń