środa, 12 kwietnia 2017

PASZTET DROBIOWY ZE ŚLIWKĄ



Domowy pasztet to prawdziwy rarytas. Jednym z moich ulubiony jest ten z dodatkiem suszonych śliwek. Dobrze przyprawiony, na mięsie z rosołu, wprost rozpływa się w ustach. W tym roku zajmie honorowe miejsce na naszym wielkanocnym stole.

  • ok. 2 kg podudzi z kurczaka ugotowanych w rosole
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 jajko
  • spora garść suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Bułkę zalewamy szklanką rosołu i odstawiamy do napęcznienia. Ugotowane mięso z kurczaka obieramy z kości i skóry.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy z wszystkich stron (ok. 5 – 10 minut). Studzimy. Wątróbkę z cebulką, odciśniętą bułkę oraz mięso z kurczaka przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodajemy jajko i rosół pozostały z moczenia bułki. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Dobrze mieszamy i na koniec dodajemy suszone śliwki (jeśli są twarde, wcześniej należy je namoczyć).
Masę przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Użyłam płaskiej formy o wymiarach 12 x 29 cm, ale może być też węższa i wyższa.
Pieczemy 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 2000C. Upieczony pasztet przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz