czwartek, 13 kwietnia 2017

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I CHRZANEM



Tradycyjne produkty z wielkanocnego koszyka, czyli jajka, chrzan i szynkę, połączyłam w jednym daniu. Jajka z takim farszem smakują wybornie i z pewnością jako pierwsze znikną ze stołu. Należy je przygotować tuż przed podaniem, aby farsz nie ściemniał.
 
  • 5 jajek
  • 150 g szynki konserwowej
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na połówki. Żółtka delikatnie wyjmujemy i przekładamy do misy malaksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, majonez oraz po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Farszem napełniamy białka jaj. Dekorujemy wg uznania, np. różyczkami z plasterków szynki i kiełkami rzodkiewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz